HTML5

Systemförslag
Högtalare
Begagnat
Prislista


Hem/Nyheter
HTML5

Aktiva delningsfilter

Aktiva delningsfilter har alltid varit en populär uppgradering för Linnsystem. Konventionella aktiva delningsfilter finns ännu. Men det nya stora steget är Exakt. Där uppdelningen på de olika registren görs i mjukvara och signalprocessorer innan den analoga signalen skapas för respektive högtalarelement.

Historiskt har aktiva system en lite speciell ställning hos mig - En av de första starka musik/HiFi upplevelserna var när jag steg in hos U66 på Vallgatan runt 79/80 och hörde "nästan" levande musik från högtalaren. Det var ett aktivt system och man spelade master-tape på rullbandspelaren vilket säkert gjorde sitt till! [Läs mer]

Men vad är då "aktivt?" Man kan kalla en högtalare med inbyggd förstärkare för aktiv. Detta är något annat - aktivt betyder att man anpassar signalen för varje högtalarelement och att varje högtalarelement har en dedikerad slutstegskanal som drivs från det aktiva delningsfiltret. Till skillnad från ett vanligt passivt system med en förstärkare som driver ett delningsfilter som helt passivt fördelar signalen till respektive högtalarelement. Ett Aktivt system enligt ovan kan antingen vara separat eller integrerat i högtalarna.

Effekt och aktivt

Om vi tar exempel 3 st 100 watts förstärkare och 3-vägs aktivt
så får vi sammanlagt 3 gånger så hög "total max-spänning"
vilket teoretiskt kan motsvara +9.5dB och ca 800 watt!
i ett passivt system. Så med aktivt räcker bra
100-wattsslutsteg långt!

Men det måste vara bra!

Även om de bästa systemen har varit med Aktiva delningsfilter så behöver inte Aktiva delningsfilter vara bra - dom kan vara dåliga som allt annat och sämre än bra passiva delningsfilter!

Linn Exakt

Linns aktiva Exakt delningsfilter erbjuder inte bara en uppdelning av frekvensomfånget och anpassning till högtalarelementen - man kan även åstadkomma en mycket mer tidskorrekt återgivning.

Linns aktiva filter - Exakt box - ansluts till en DS eller DSM, med Exakt-link utgång. Det finns även dedikerade System Hub utan analoga utgångar som därför bara kostar ungefär hälften.

Klimax Exakt aktivt delningsfilter

HTML5 HTML5

Linn Klimax Exakt box

Linns bästa aktiva delningsfilter har 6 kanaler. Dvs att en räcker till ett par 3-vägshögtalare. Klimax Exaktbox med Katalyst ger en renhet och livekänsla på ny nivå.

Linn Akurate Exakt box-I

Detta är en fantastisk liten enhet som innehåller både 8 Aktiva Exakt delningsfilter och 8 st slutsteg (100 watt i 4 ohm). Enastående valuta för pengarna. Numera med Katalyst DAC dessutom!