Systemförslag
Begagnat


Hem/Nyheter

HiFi-skola

av Anders Simonsson

Musikens kraft

Musik har en fantastisk kraft som kan vara välgörande för både kropp och själ. Musik från t.ex telefonen berör oss dock sällan på samma sätt som levande musik - Medan ett bra HiFi-system kan få musiken att "fungera" och beröra på precis samma sätt som levande musik.

Vad musik "är" - är kanske inte så lätt att svara på och det behövs inte heller för att kunna njuta av och uppleva musik fullt ut. Men åtminstone vissa musiker och kompositörer menar att musik består av följande tre huvuddelar:

 • Rytm
 • Klang/Harmoni
 • Melodi
Vi menar att delarna ovan skapar musikens innebörd och mening. Vissa verkar dock lyssna lite mer på framförandet och rytmerna medan andra lyssnar mer på melodin och själva kompositionen.

Men de bästa HiFi-systemen får kanske varje lyssnare att lyssna mer som musikerna och kompositören menade? Vi tror det!

Hur vet jag om det är mer rätt för mig?

När man analyserar en musikanläggning på det mer konventionella sättet - typ hur diskanten, basen och mellanregistret "låter" så använder man troligen inte samma delar av hjärnan som man använder när man lyssnar på musik! Det är också svårt att veta precis hur den aktuella musikprodutionen skall låta rent ljudmässigt.

Vi menar att det finns säkrare sätt. Men du måste kanske lyssna mer noga och mer kritiskt än vad du tror! Men jag menar att det är mer rätt för dig om:

 • -du upplever att instrumenten låter lite mer välstämda.
 • -det blir en mer uppenbar melodi som är lättare att sjunga eller nynna med i. (Det räcker inte med att du tycker att du hör melodin!)*
 • -du upplever att musikerna spelar mer tajt ihop.

  * om någon annan hör hur du nynnar eller sjunger med, eller om du spelar in hur du sjunger så är det mer uppenbart hur väl dina sjungna toner stämmer med tonerna från HiFi-systemet.

Punkterna ovan är kanske inte alltid de viktigaste i musiken. Men det är punkterna man säkrast kan använda för att utvärdera om musiken förmedlas bättre eller sämre. Vilket vi menar är samma som bättre eller sämre HiFi! Bättre HiFi = bättre musik.

Notera att metoden ovan och den nedan förutsätter att du inte har hört musiken allt för mycket innan! Favoritlåtar fungerar inte då hjärnan är van vid hur dessa brukar låta!

Min "fusk-metod"

Metoden går ut på att "lura sig själv" att lyssna på ett mer naturligt sätt när man skall utvärdera HiFi-system.
 • Tänk dig att du är skivbolagsdirektör!
 • Du lyssnar på demo från ett band (som du intalar dig är okänt) Skall dom få skivkontrakt?
 • Som en första grovsortering sätter du betyg på bandet+låten och den sämsta musik du hört får noll poäng och det bästa du hört får 10 poäng.
 • Vitsen med metoden är att dina 0 och 10 poäng är bra referenser och du minns lätt vad du tyckte!
 • Gör sedan om proceduren och låtsas att du lyssnar för första gången när du lyssnar på system/Apparat-B
 • Vettigt att inte bara gå från A till B, utan även från B till A för att det skall bli så rättvist som möjligt. Du måste ha en nytt stycke musik för varje jämförelse!

Lite halvluriga..

En aning mer osäker "parameter" är hur lätt det är att följa en enskild stämma. Musikstycket kanske skall vara "homogent"!? En annan osäker "parameter" är hur mycket rytmen framträder. Detta kan ibland framhävas på bekostnad av allt annat.

I många fall blir det mer känsla när musiken låter mer rätt. Men bara för att man tycker att det blir bättre känsla i en viss låt behöver det inte vara bättre! När man lyssnar en annan dag kan upplevelsen vara helt annorlunda!

Problemet är när man tror det skall vara en viss känsla (som med en gammal favoritlåt). Men egentligen förmedlar musiken en annan känsla...