HiFi-skola

av Anders Simonsson

"Nothing can capture a heart like a melodi can"

Citat från en ABBA-låt. Men sant! Musik har en fantastisk kraft som kan vara välgörande för både kropp och själ. Men musik från t.ex telefonen berör oss dock sällan på samma sätt som levande musik - Medan ett bra HiFi-system faktiskt kan få musiken att "fungera" och beröra på precis samma sätt som levande musik. Det är här vi kommer in...

Musik är en form av kommunikation - ett konstnärligt mönster av toner. Melodin är central, även om arrangemang och framförande kan vara viktiga delar.

Att "förstå" musik är inte att intellektuellt kunna analysera hur ljudet låter, eller att kunna beskriva stilen på musiken.

Att "förstå" musiken handlar snarare om att kunna återskapa den - att kunna sjunga och härma den (om man är musiker - att själv kunna spela samma musiksnutt)

HiFi = trogen mot originalet

  • Ett bättre HiFi-system kommer att återskapa mer korrekt hur varje musiker spelade med betoningar och tajming och samspelet med de andra musikerna.

  • Ett bättre HiFi-system kommer att återskapa produktionen och "tidsandan" hos inspelningen. Så det blir lite som att byta anläggning när man spelar ett annat album. Man tröttnar därför inte på anläggningen.

  • Ett bättre HiFi-system får alla bitarna i musiken att "falla på plats". Oväsentliga detaljer kommer inte att stjäla uppmärksamhet.

  • Sammantaget gör ett bättre HiFi-system det lättare att förstå, leva sig in i, och bli ett med musiken.

Metoder för att avgöra om det är närmare eller längre ifrån originalet

Man kan sjävklart tycka att allt är en smaksak och att man bara väljer det man tycker är bäst. Men det håller sällan i längden.

Tune-dem

Linn har satt ett namn på en metod att mäta hur lätt det är att förstå melodin. Ju lättare det är att sjunga musiksnutten (bra) efteråt - desto bättre är HiFi-systemet. Enligt vår åsikt är detta den säkraste metoden. Men den kan kännas lite jobbig att utföra, och därför finns många "fusk/snabb-metoder" som ofta förväxlas med Tune-dem.

Snabbmetod - hur gripande blir musiken?

En väldigt snabb metod - på några sekunder känner du dig mer eller mindre berörd. Men du vet ju inte med säkerhet att det är närmare originalet bara för att du tycker att du blir mer berörd. Det är lätt att missta sig när en låt skall vara ganska laid-back. Då kan ett nervöst/förvirrat system låta spännande några sekunder... Om man är van vid att musiken skall låta på ett visst sätt kan det också ställa till det. Detta är ändå en väldigt användbar metod pga sin snabbhet om man skall göra många jämförelser som t.ex vid en installation, och om den bara är korrekt till 75% så blir det ganska säkert om man gör om jämförelsen några gånger med olika musik.

Snabbmetod - tajthet och harmoni

En ganska säker metod är att lyssna på hur tajt bandet/orkestern är. Ett sämre system får helt enkelt bandet att låta mindre samspelt. Man kan också lyssna på vilket system som får instrumenten att låta bäst stämda. Denna metod kräver dock att man har bra gehör och rytmkänsla.

Anders snabb/fusk "0 till 10 metod"

Metoden går ut på att "lura sig själv" att lyssna på ett mer naturligt sätt när man skall utvärdera HiFi-system. Du skall på uppdrag av någon betygsätta några låtar. Intala dig att du inte känner till något om musiken.
  • Spela på system/apparat A. Sätt betyg på bandet & låten - den sämsta musik du någonsin har hört får noll poäng och den bästa du någonsin har hört får 10 poäng.

  • Vitsen med metoden är att dina 0 och 10 poäng är bra och stabila referenser och du minns lätt vad du tyckte!

  • Gör sedan om proceduren och låtsas att du lyssnar för första gången när du lyssnar på system/Apparat-B

  • Vettigt att inte bara gå från A till B, utan även från B till A för att det skall bli så rättvist som möjligt. Du måste göra detta flera gånger och ha en nytt stycke musik för varje jämförelse!

Snabbmetod - följa basgången

Övertonerna från basen täcker ofta in hela tonspektrat upp till högsta diskant. Därför är det ganska säkert att om basen blir mer begriplig så är ofta systemet också totalt sett bättre. Det förutsätter dock att basgången "ryms" i systemets omfång. Det handlar inte om att tycka att basen är tydlig - det handlar om hur lätt det är att höra hur tonerna går upp och ned - låter det stämt? - Harmonierar det med t.ex sångstämman och övriga instrument?

Lite halvluriga..

Hur framträdande är rytmen

Rytm och tajthet är en musikalisk kvalitet. Men inte hur pass framträdande kompet är! Bara för att musikens "konturer" är tydliga och engagerande. Behöver det inte vara nära originalet.

Hur mycket känsla blir det

I många fall blir det mer känsla när musiken låter mer rätt. Men bara för att man tycker att det blir bättre känsla i en viss låt behöver det inte vara bättre! När man lyssnar en annan dag kan upplevelsen vara helt annorlunda!

Problemet är när man tror det skall vara en viss känsla (som med en gammal favoritlåt). Men egentligen förmedlar musiken en annan känsla!