Katalyst

Exakt och Katalyst

Exakt och Katalyst är var för sig fantastiska framsteg för musikåtergivningen. Katalyst+Exakt ger en förbättring som kanske inte är helt lätt att ta till sig om man är väldigt inkörd på hur bra HiFi brukar låta...

Om toppsystem

Våra nya toppsystem är bättre på ett sätt man kanske inte förväntar sig? Inspelningens karaktär och tidsanda kommer verkligen fram mycket mer. Men det väsentliga är ju hur mycket närmare musiken man kommer.

 • Man kommer ihåg känslan från första gången man hörde musiken/bandet även om det var väldigt länge sedan.
 • Man kan följa och verkligen lyssna på alla instrument samtidigt. Som vid ett bra liveframträdande!
 • Man blir berörd på ett djupare plan. Troligen pga att många fler "musikaliska poänger" går fram?

  Punkterna ovan kanske kräver att man lyssnar en stund i lugn och ro.

  Musikaliska poänger

  Kanske jag försöker hitta på ett nytt begrepp? Jag är ingen utbildad musiker. Min utbildning är inom elektronik. På samma sätt som en icke tekniker kan bedöma vad som låter bra eller dåligt, så kan en icke musiker avgöra om musiken berör mer eller mindre.

  På ett väldigt grundläggande plan handlar det om - huruvida musiken blir riktigt engagerande eller ej. Man kan bli engagerad av musikens konturer - grovt sett (dynamiken) eller förfinat (rytmiken). Detta kan uppnås utan att musiken egentligen måste återges med extremt mycket nyanser. Bra precision i vissa avseende krävs dock.

  Med musikaliska poänger menar jag i första hand melodin, men även allt samspel mellan de olika musikerna i bandet/orkestern både vad gäller harmonier, betoningar och rytmer. Här pratar vi om ett närmast oändligt antal "musikaliska poänger" att upptäcka och uppleva. Jag är övertygad om att det alltid kommer finnas potential till förbättring och nytta med bättre HiFi. För det finns ingen övre gräns för hur bra musik kan vara!

  Anders